Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Navne

Vi hylder kvinderne i sustainability

I anledning af Kvindernes Kampdag hylder vi nogle af de kvinder, der gør en forskel for den grønne omstilling.

I forbindelse med Kvindernes Kampdag hylder vi kvinder i bæredygtighed. Foto: SIphotography

Kvindernes Kampdag 8. marts er en vigtig dag for kampen for ligestilling. Og som traditionen efterhånden byder, peger vi på Sustain Report i den forbindelse på en række kvinder i sustainability, vi mener, du bør kende. 

Det gjorde vi også i 2021, 2020 og 2019

Det er vanskeligt, ja, nærmest umuligt at lave en udtømmende liste med kvinder, der gør en forskel for bæredygtighed og grøn omstilling, når området vokser så eksplosivt, som det er tilfældet. På vores liste vil derfor være kendte ansigter, men vi har også forsøgt at blande kortene lidt og se mod vækstlaget. 

Men vi føler også, at det er på sin plads at gentage vores disclaimer fra sidste og forrige år om, at listen er ganske uvidenskabelig og selvfølgelig alt for kort. Nogle af de nævnte kvinder har nærmest beskæftiget sig med sustainability hele deres professionelle liv, andre har først på det seneste markeret sig. Vi håber, at du trods disse forbehold vil tage godt imod listen.

Vi kan starte med to gengangere. For mange af de samme profiler dukker op år efter år. Og det må de jo gøre, fordi de virkelig gør et indtryk.

Sådan et navn har Katherine Richardson, der er professor, medlem af Klimarådet og leder af Københavns Universitets Sustainability Science Center og en aktiv debattør. Hun er også kendt for podcastserien ‘De utålmodige’, hvor hun sammen med tidligere klimaminister og EU-kommissær Connie Hedegaard forsøgte at blive klogere på Verdensmålene og deres implementering i Danmark. 

Det samme er tilfældet for Frances Iris Lu, der er et af de første navne på flere af vores kilders lister. I mange år har hun siddet som Head of Sustainability & ESG Services i KPMG. Men nu har hun skiftet den stilling ud med med titlen som Director, Head of Sustainability & ESG Advisory Services ved PwC Danmark. Fra 1. april tiltræder hun som VP, Head of Sustainability & ESG i Danfoss. På Sustain Report har vi også gjort brug af hendes ekspertviden ved flere lejligheder, hvilket blandt andet førte til en artikel om hendes råd til virksomheders arbejde med bæredygtighed i 2021.

Camilla Lercke Odgaard er biotekvirksomheden Chr. Hansens head of sustainability & ESG, hvor hun sidder med produkter, der når en milliard mennesker hver dag. Noget af et ansvar, men også en stor mulighed for at præge den bæredygtige udvikling. Camilla Lercke Odgaard har blandt andet været med til at implementere FN’s Verdensmål og Science Based Targets i Chr. Hansens arbejde, der gør, at virksomheden forpligter sig til at reducere CO2-udledningen ved scope 1 og 2 med 42 procent frem mod 2030. Det talte vi med hende om i vores verdensmålsjulekalender, hvor hun også pegede på vigtigheden af at inspirere andre.

Nadia Gullestrup Christensen er Forperson for Ungeklimarådet og Student Assistant in Global Public Affairs hos Ørsted sideløbende med sine studier i miljø- og naturressourceøkonomi ved Københavns Universitet. Hun har også netop afsluttet et toårigt forløb som ungdomsdelegat ved FN, hvor hun har repræsenteret den danske ungdom til FN-topmøder. At hun ikke bange for at sige sin mening, fik vi et bevis for i december, da hun i et debatindlæg i Altinget kritiserede regeringens manglende grønne ambitioner på uddannelsernes vegne.  

Trine Plambech er leder af forretnings- og forskningsområdet for Digital Grøn Omstilling hos Alexandra Instituttet og er en yndet brugt kilde hos Sustain Report, når det handler om virksomheders grønne omstilling. I forbindelse med COP 26 i november fortalte hun os blandt andet, at virksomheder, der kan finde ud af at samarbejde på tværs af sektorer også vil være dem, der klarer sig på den lange bane. 

I oktober 2021 skiftede hun til Københavns Lufthavn efter et par år som CSR- og bæredygtighedskonsulent ved medicinalvirksomheden ALK-Abelló. Nu sidder Darjana Kalember som lufthavnens Senior Corporate Responsibility Consultant, hvor hun rådgiver inden for for eksempel Global Compact, GRI og FN’s Verdensmål. Hun har på få år etableret sig som en yderst dygtig strategisk kommunikatør, der formår at formulere og give retning på de strategier, som bliver nedfældet.

Anna Søndergaard er medstifter og CEO i rådgivnings- og investeringsfirmaet The Footprint Firm, der både rådgiver etablerede virksomheder og offentlige institutioner i bæredygtighed og investerer i bæredygtigt iværksætteri. Sidste år blev hun desuden valgt til et panel, der skal fremme grønt iværksætteri i Danmark af erhvervsminister Simon Kollerup (S). Hun er medstifter af modevirksomheden Becksöndergarrd, der i 2013 blev solgt den den svenske private-equity fond Valedo. 

Og nu vi har nævnt mode, virker det kun passende at give nogle af de andre kvinder, der gør en forskel i mode- og tekstilbranchen noget opmærksomhed. En profil som mange uden for modebranchen kender til, er lektor, Ph.d. ved Det Kongelige Akademi Else Skjold. Hun er først og fremmest en forsker, der gør en kæmpe indsats for at få forskningen i tøj ind på politikernes lystavle – blandt andet som en del af Innovationsfondens InnoMission-projektet. På Science Report pegede vi da også på hende som en af de forskere, der skal være med til at drive den grønne omstilling i Danmark. Og så er hun en særdeles dygtig kommunikatør. Det er ikke for sjov, at hun er en af medie-danmarks foretrukne kilder om mode og bæredygtighed, ligesom hun også har en fast klumme i Weekendavisen, hvor hun skriver om tøj, mode og forbrug.

Der er også tøjaktivist og konsulent i Continual Tanja Gotthardsen, der rådgiver mode- og tekstilvirksomheder i alt fra certificeringer til forbrugerformidling og kommunikation. Hun er en stærk og kritisk stemme i debatten om bæredygtig mode, og i 2021 anmeldte hun sammen med Forbrugerrådet Tænk en række modevirksomheder til Forbrugerombudsmanden for greenwashing. Og nu vi er ved Forbrugerrådet Tænk kan vi også nævne Vibeke Myrtue Jensen, der som politisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk, ifølge en vores kilder, har “spillet en stor rolle i forhold til at skabe bevidsthed og holde både virksomheder og lovgivere i ørerne.” 

Ditte Lysgaard Vind, ekspert i cirkulær økonomi og design, er til dagligt Managing Partner i konsulentenheden Lendager TCW. Hun er en profil, der er dygtig til at udtænke og formulere en grøn vision for fremtiden. “En gudsbenådet formidler af svære strategier,” som en af vores kilder formulerer det. I 2016 stiftede hun netværket for Cirkulær Økonomi i Danmark sammen med Ida Auken for at samle danske virksomheder i arbejdet med Cirkulær Økonomi. Hun er desuden bestyrelsesmedlem i Dansk Designråd og Det Kongelige Akademi. 

Solveig Søndergaard er det, vi kan kalde en social impacter. Som CEO i Sheworks arbejder hun med genbrug af rest- og affaldsmaterialer fra tekstilindustrien og ansætter samtidig talentfulde immigrant- og flygtningekvinder fra Kolding som en del af det sociale forretningskoncept. Hendes tilgang til iværksætteri har i år givet hende en plads som en af Innovationsfondens Innowomen, der skal hjælpe fondens arbejde med diversitet og kønsbalance og inspirere flere talentfulde kvinder til at arbejde med iværksætteri eller forskning. 

Hos Roskilde Festival sidder også en profil indenfor bæredygtighed i Sanne Stephansen, der i sin stilling som programleder for bæredygtighed arbejder på at bruge Roskilde Festival som platform til at få folk engageret i bæredygtighed. Vores kilder beskriver hende som en hands-on ildsjæl, der smøger ærmerne op og får ting til at ske. For Roskilde Festival står hun for at oversætte festivalens grønne, helhedsorienterede ambitioner til handlinger og aktiviteter. Det har blandt andet udmøntet sig i Det cirkulære laboratorium, som Roskilde Festival sammen med Tuborg Fondet har stablet på benene, så unge iværksættere kan teste deres grønne idéer af på Roskilde Festival, som i festivaldagene jo er en midlertidig storby. 

Camilla Hermansen er en af foregangskvinderne inden for cirkulær økonomi i Danmark og står blandt andet i spidsen for regeringens klimapartnerskab om affald, vand og cirkulær økonomi. Hun har været med til at sætte dagsordenen i den grønne omstilling via sin aktive stillingtagen i debatten og sit innovative arbejde som direktør i emballagevirksomheden Plus Pack. De har blandt andet en ambition om at kunne levere genanvendelige plastløsninger uden C02-aftryk inden 2030. Hun var da også nomineret som Årets Sustainability Leder til vores Sustain Awards sidste år. 

Hos Dansk Industri arbejder chefkonsulent Line Poulsen med innovation og bæredygtige forretningsmodeller. Hun arbejder ud fra devisen om, at en virksomhed ikke skal have en bæredygtighedstrategi, men at bæredygtighed skal være i selve kernen af virksomheden. Hun står blandt andet bag DI-initiativet ‘Fra filantropi til forretning’, der har samarbejdet med en række virksomheder om at skabe transformative forretningsmodeller ud fra Verdensmålene. 

Og vi må ikke glemme et af de mest lysende talenter inden for det bæredygtige erhvervsliv i Danmark. I 2018 stiftede Nima Tisdall Blue Lobster for at skabe en mere direkte og bæredygtig forbindelse mellem fiskere og aftagere, oftest restauranter. Og siden er det gået stærkt. I 2020 modtog virksomheden en investering fra Innovationsfondens program Innofounder, og sidste år var hun at finde på Forbes 30 under 30-liste. Og nå, ja, så debatterede hun med ingen ringere end den tidligere amerikanske præsident Barack Obama til COP 26 i november

Hos Ernst & Young sidder Carina Ohm som Head of Climate Change and Sustainability Services. Her rådgiver hun nogle af de største danske virksomheder i, hvordan de bliver spillet bedre af deres bæredygtighedstrategier. En af vores kilder sagde, at Carina Ohm især er god til at formidle komplekst lovstof, ESG due diligence og EU-taksonomi. Og det er vigtigt for at få alle virksomheder med på, hvilke udfordringer og muligheder de står over for i den grønne omstilling. Og så er hun aktiv både som oplægsholder og debattør. 

Og listen kunne fortsætte med Nassera Ahmed, Susanne Storm, Katrine Lee, Ann Brandt, Ida Krabek, Caroline Krogholm Pedersen, Stella Jensen, Helene Hagel …

Tak til alle der har bidraget med ideer til listen – I ved, hvem I er..

Opdateret 10. marts 10.30 med tilføjelse af Frances Lus nye job.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Podcastserie afslører vilde fortællinger grundstof for grundstof

Gennem 118 afsnit vækker podcastserien “Periodisk” alle grundstoffer til live. Med skuespiller Simon Bennebjerg i rollen som det periodiske system er hvert afsnit unikke fortællinger om grundstoffernes egenskaber, opdagelse og dilemmaer.

Departementschef skal afløse Möger

Peter Stensgaard Mørch skal være ny administrerende direktør hos PensionDanmark. Men først efter et år, hvor han bliver rustet til stillingen.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.