En ny sustainability-måling fra det internationale ratingbureau ISS ESG løfter Topdanmark op blandt de 10 pct. bedste af de 197 finansielle selskaber, som er en del af undersøgelsen.
Med sin nye ’Prime status’ og karakteren C (på en skala fra D- til A+, red.), får Topdanmark sit hidtil bedste resultat i målingen, som vurderer virksomhedens hensyntagen til miljø, sociale forhold og god virksomhedsledelse (ESG).
Men der er stadig langt til en topplacering, så nu skal sustainability-arbejdet tættere på direktionen. Det betyder, at CSR- ansvarlige Pernille Fogh Christensen er rykket fra kommunikations- og Investor Relations-afdelingen til at blive en del af direktionssekretariatet, som rådgiver direktionen og arbejder med forretningsstrategi og -mål.
Hvad kommer din nye organisatoriske placering tættere på direktionen, som en del af direktionssekretariatet, til at betyde?
– Med den nye organisatoriske placering tættere på direktionen ønsker vi dels at styrke koblingen til vores forretningsstrategi dels at forbedre prioriteringen af indsatser, planlægningen og udrulning, så bæredygtighed forankres i hele organisationen. Topdanmark har jo to forretningsben, både skade- og livsforsikring og CSR skal tænkes ind i ét samlet Topdanmark, siger Pernille Fogh Christensen i et skriftligt svar.
Hvad er dit vigtigste indsatsområde i din nye position i forhold til bæredygtighedsdagsordenen?
– Jeg tror ikke, at der er ét indsatsområde, som er vigtigere end andre. Der er rigtig mange centrale områder, som vi i Topdanmark forholder os til. Min vigtigste funktion i det nye organisatoriske setup er at klæde direktionen og hele organisationen bedst muligt på med min viden, så vi træffer de rigtige beslutninger og får udviklet en god og fremtidssikret integration mellem CSR og vores forretningsstrategi – til gavn for vores kunder og det samfund, vi opererer i.
Hvor vigtig er den nye placering i ISS ESG-ratingen for jer?
– Den er vigtig for os, fordi den er en indikator på, at vi gør en forskel med vores produkter og service og måden, vi driver vores forretning, fx gennem et lavt energiforbrug, gode medarbejderforhold og produkter som har en positiv impact på sundhed, trivsel og miljøet. På den måde er Topdanmark med til at præge det omgivende samfund i en mere bæredygtig retning. Det er noget ens hjerte banker for, når man beskæftiger sig med det her område.
– Derudover er den vigtig, fordi investorerne er begyndt at lægge mere og mere vægt på ESG-performance hos de selskaber, der investeres i. Investorer benytter ofte resultaterne af forskellige ESG-ratings i den proces. Og dermed er det at opnå ’prime’ status hos et af de anerkendte ratingbureauer rigtig godt for Topdanmark. Det er vi stolte af , selvom vi ikke er i mål endnu.
Hvad kommer den til at betyde for jeres forretning?
– Vi forventer, at den forbedrede score hos ISS ESG og især det, at vi har opnået ’prime status’ i den finansielle sektor, vil blive positivt modtaget hos investorer, og de dermed vil få endnu en god grund til at investere i Topdanmark eller beholde deres position.
– Vi ser også den forbedrede score som et udtryk for, at vi er på rette vej med vores arbejde med bæredygtighed, både hvad angår risici og muligheder foruden governance af hele området. Men vi bruger det også som en måde at lave en benchmarking af os selv op imod andre selskaber i branchen og som inspiration til det fortsatte arbejde.
ISS ESG er jo blot en blandt mange ratings – er det vigtigt at ligge højt i alle, eller må man vælge sine kampe, da de lægger vægten forskelligt?
– Ja, der er rigtig mange ESG-ratings, som lægger vægtningen i score forskelligt. Det er også forskelligt, hvor meget man kan komme i dialog med de forskellige bureauer. Ud over ISS ESG følger vi MSCI og Sustainalytics, da det er vores vurdering og erfaring, at de er de mest brugte blandt vores investorer. Topdanmark rapporterer også til CDP, som jo også er en rating om håndtering af klimaforandringer. Her har vi i en del år ligget i midten af feltet med C som score.
Hvordan kommer I til at styrke arbejdet med bæredygtighed fremadrettet?
– Et eksempel på, hvordan vi vil integrere bæredygtighed mere i forretningen er, at vi vil styrke bæredygtighed og ESG i underwriting. Det betyder blandt andet, at vi fremover også vil vurdere de erhvervsvirksomheder, som vi tegner ind, ud fra et bæredygtighedsperspektiv. Det samme gælder i udvikling af produkter. Her vil vi se på, hvordan vi endnu bedre kan integrere hensyn til klima, miljø og sociale forhold, så vi kan blive endnu mere nærværende og relevante for vores kunder. På det sociale område kan det fx være endnu mere fokus på sundhed, trivsel og forebyggelse af psykiske skader, lyder det fra Pernille Fogh Christensen.
Topdanmarks klimamål og plan for at integrere social og miljømæssig bæredygtighed yderligere i forretningen:
Topdanmark bakker op om Paris-aftalen og regeringens mål om 70 pct. CO2 reduktion i 2030. Driften af forretningen samt al firmakørsel skal derfor være CO2-neutral i 2030. 20 pct. af hensættelserne i Topdanmark Livsforsikring skal desuden investeres i den grønne omstilling i 2030.
Tidligere på året introducerede Topdanmark Formålspension, hvor alle investeringer er underlagt udvidede ESG-krav og foretages en række fravalg af fx i fossile brændsler. Desuden har kunderne mulighed for specifikt at målrette en del af deres opsparing i virksomheder, hvor størstedelen af aktiviteten støtter op om den grønne omstilling.
For at understøtte reduktion af CO2-yderligere, er Topdanmark nu i gang med at med at undersøge, hvordan man fremover kan hjælpe kunderne med at reducere deres CO2-udledning gennem skadeforebyggelse, rådgivning og service. Det samme gælder for medarbejdere og i leverandørkæden.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
