De to jobskifter i toppen af henholdsvis Ørsted og Grundfos betyder, at klimaminister Dan Jørgensen har udnævnt to nye formænd for klimapartnerskabet.
Mads Nipper, Ørsteds nye CEO, bliver ny formand for klimapartnerskabet for energi og forsyning, som han overtager fra sin forgænger i Ørsted, Henrik Poulsen.
Mads Nipper var i sin tidligere rolle som CEO for Grundfos formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder. Den plads bliver nu overtaget af Kim Fausing, CEO i Danfoss.
De nye formændsudnævnelser falder sammen med en kommende status på de foreløbige resultater fra arbejdet med klimapartnerskaberne. Det sker, når regeringen og de 13 klimapartnerskaber i 2021 afleverer deres sektorkøreplaner, oplyser klimaministeriet i en pressemeddelelse.
Der skal desuden etableres “nye samarbejder og partnerskaber, der går på tværs af forskellige sektorer og industrier”. Såkaldt “sektorkobling” har netop været efterspurgt af såvel forskere som Dansk Industri, som en af nøglerne tilden grønne omstilling.
Minister: Nu går arbejdet i gang
Klimaminister Dan Jørgensen bruger også anledningen til at understrege, at regeringen ikke har glemt de i alt 13 klimapartnerskaber, som i alt er kommet med cirka 500 forslag. De landene dog lige på kanten af corona-pandemiens udbrud og siden har der været mere stille om erhvervslivets egne løsninger, end mange af klimapartnerskaberne har brudt sig om.
Ni ud af de 12 formænd, som vendte tilbage på en forespørgsel fra Børsen, mener desuden, at tempoet i klimapolitikken skal op, hvis vi skal nå målet i 2030.
– Med de to nye formænd får vi solide kompetencer i front til at påbegynde den næste etape af samarbejdet med Klimapartnerskaberne. Det er helt afgørende for de politiske grønne ambitioner, at erhvervslivet spiller med og tager endnu mere ejerskab for, at vores målsætninger bliver til reel virkelighed. Det arbejde går vi i gang med nu, siger klimaminister og fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.
Ørsteds CEO Mads Nipper peger i sin udtalelse på de konkrete forslag erhvervslivet er kommet med.
– Vi er i et afgørende årti for klimaet, og jeg er glad for udnævnelsen som formand for klimapartnerskabet for energi og forsyning og ser frem til at fortsætte samarbejdet med energi- og forsyningsbranchen og de øvrige klimapartnerskaber om at give regeringen konkrete forslag til, hvordan Danmark kan fortsætte sin ambitiøse grønne omstilling, nå 70%-målsætningen i 2030 og bedst muligt udnytte de globale muligheder det giver for danske grønne virksomheder.
Fausing: Grøn omstilling kræver investeringer
Også Kim Fausing lægger vægt på, at produktionsindustrien, som han nu skal repræsentere, er en af de vigtige nøgler til den grønne omstilling.
– Vi kan i Danmark levere verdens første klimaneutrale produktionsindustri i 2030, og dermed cementere vores position som grønt foregangsland. Det vil skabe øget grøn eksport, vækst og beskæftigelse. Mange virksomheder i produktionssektoren har allerede i dag stærke klimamål. Med de rette politiske beslutninger kan vi nå hele vejen til klimaneutral produktionsindustri i 2030, siger han og fortsætter:
– Men den grønne omstilling kræver yderligere udvikling og investeringer i de nyeste teknologier, elektrificering og energieffektivisering. Det er den opgave, vi i klimpartnerskaberne skal løse sammen med regeringen og Folketinget. Jeg ser meget frem til samarbejdet på tværs af klimapartnerskaberne og til at fortsætte det vigtige arbejde i klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder”, siger Kim Fausing, CEO i Danfoss.
Adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen glæder sig over udnævnelsen af de nye formænd – og til at der kommer skub i arbejdet med klimapartnerskabernes forslag.
– De to nye formænd er erfarne ledere for store globale virksomheder, som er førende inden for deres felt. De er gode valg nu, hvor endnu flere forslag fra klimapartnerskaberne skal implementeres til gavn for den grønne omstilling, siger han i meddelelsen.
I foråret starter arbejdet med nye strategier for Power to X og CCS (CO2-fangs og -lagring, red), nye metoder til CO2-opgørelser, grønne kompetencer og klimavenlig kost på baggrund af forslag fra flere klimapartnerskaber.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
