Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Navne

Tidligere udviklingsminister og NGO-dir. får hæderstitel på SDU

Christian Friis Bach tilknyttes SDU som adjungeret professor med fokus på Human Rights.

Christian Friis Bach. Foto: Folketinget

Skal man have det komplette overblik over Christian Friis Bachs cv, skal der trykkes ‘vis mere’ adskillige gange på LinkedIn-profilen.

Siden han som 19-årig trådte ind på arbejdsmarkedet som fuldtids “farm worker at a farm with 90 milking cows” i 1985, er der kommet rigtig mange titler og erfaringer til. Journalist, agronom, international direktør i Folkekirkens Nødhjælp, folketingsmedlem, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp og selvfølgelig det, de fleste nok husker ham for – udviklingsminister i Helle Thorning Schmidts regering fra 2011 til 2013.

Senest har han desuden stiftet NGO’en Warfair.org som har til formål at styrke handlen med produkter som frugt og kaffe fra konfliktramte områder, så de civile ikke rammes dobbelt af både krig og manglende handel med udlandet.

Og nu er der kommet endnu et punkt i toppen af listen. Den nu 54-årige eks-minister er nemlig blevet udnævnt til adjungeret professor på Syddansk Universitet (SDU).

Forpligtet sig til menneskerettigheder
Baggrunden for den udnævnelse skal findes i 2019, hvor SDU forpligtede sig til at arbejde ud fra FN’s 19 verdensmål. Det betyder nemlig, at Christian Friis Bachs profil passer godt til universitetet, fortæller Camilla Hørby Jensen, der er instititutleder på juridisk institut, hvor Friis Bach skal fungere.

– Det er vores arbejde med verdensmålene, der har kickstartet det for os. Christians baggrund som udviklingsminister og hans arbejde for flygtninge taler ind i det mål for et bæredygtigt samfund, som vi arbejder med, siger hun.

Og det samme siger Christian Friis Bach selv – det er netop forpligtelsen til verdensmålene, der har tiltrukket ham til SDU.

– Henvendelsen kommer jo fra et universitet og et institut, der prioriterer netop de ting, jeg brænder for. Som har fokus på menneskerettigheder. Det er det, jeg gerne vil bakke op om med det her, siger han.

Friis Bachs udnævnelse er netop inden for det, der hedder ‘Human Rights and Rights-based Development’ ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.

Rolle skal defineres nærmere
Den 54-årige eks-ministers nye rolle er som en ulønnet kapacitet, og der er da heller ikke indgået nogen konkrete aftaler om, hvor meget han skal deltage i undervisningen eller have sin gang på universitetet. Men selv er han klar til at bidrage.

Det er da stort for os at kunne tiltrække sådan et navn, der kan være med til at brande nogle af de ting, vi laver.

Det kan enten være som gæsteforelæser, censor eller noget helt tredje.

– Jeg hjælper allerede lidt og vil komme til at indgå i nogle bestyrelser på centre, de har lavet. Men jeg vil også gerne indgå i undervisningen, siger han.

I den forbindelse håber han allerede til næste forårs semester at kunne stå for sit eget fag omkring rettighedsbaseret udvikling. I så fald vil han skulle ansættes som ekstern lektor oveni udnævnelsen som adjungeret professor.

Det er indtil videre kun noget, parterne har “diskuteret”, fortæller Friis Bach. Og fra universitetet lyder det, at man først nu skal til at finde ud af, hvordan den tidligere minister kan bruges på den bedste måde.

– I første omgang er vi bare superglade for, at han har sagt ja til at ville samarbejde med os. Jeg glæder mig til at se, hvad det mere konkret kommer til at udmønte sig i. Lige nu er der en del på tegnebrættet, siger Camilla Hørby Jensen.

Og så skader det ikke universitets eller instituttets markedsføring at have et kendt ansigt som Christian Friis Bach tilknyttet.

– Det ville da være løgn, hvis jeg sagde, at det ikke delvist handlede om det. Det er da stort for os at kunne tiltrække sådan et navn, der kan være med til at brande nogle af de ting, vi laver, lyder det fra Camilla Hørby Jensen.

Comeback til politik?
Udnævnelsen til adjungeret professor er ikke det eneste nye, der skete i Christian Friis Bachs liv i sidste uge. Han kom nemlig pludselig i mediernes søgelys, da han sagde ja til at overtage Marianne Jelveds valgkreds til næste folketingsvalg. Her har den tidligere radikale politiske leder nemlig meddelt, at hun ikke vil stille op.

Jeg kan mærke, at denne gang bliver det et rigtigt godt match

Men et comeback til politik er ikke i konflikt med arbejdet på SDU, siger Christian Friis Bach – snarere tværtimod.

– Jeg har brugt det meste af mit liv på at være forsker, være erhvervsaktiv og være aktiv i politik, gerne samtidig. Flere burde kombinere de ting, for det giver et godt engagement, at man kender forskellige dele af samfundet, siger han.

Christian Friis Bach fortæller, at han har fået mange tilbud om at stille op igen, siden han forlod Folketinget i 2014. Dem har han sagt nej til, men partiets nylige problemer, hvor profiler som Morten Østergaard og Ida Auken har forladt partiet, har givet ham lyst til at hjælpe.

– Det er et parti, jeg har været medlem af, siden jeg var 18. Så i den situation, de er i nu, så vil jeg gerne bakke op igen, siger han.

Og universitetet er ikke bekymret for, om deres nye adjungerede professor vender tilbage til politik.

– Det betyder ikke noget, om han er i Folketinget. Det er ikke hans politiske ståsted, der gør, at vi finder ham interessant, siger Camilla Hørby Jensen.

Det er faktisk ikke første gang, Christian Friis Bach har haft titlen af adjungerende professor. Han havde samme titel på Københavns Universitet fra 2013 til 2017, men ved den lejlighed kunne han ikke gøre det tilfredsstillende, fortæller han.

– På KU fik jeg slet ikke bidraget det, jeg ville. Jeg blev først minister, og skulle så flytte til FN i Geneve, og så droppede vi den igen. Jeg har nærmest allerede været mere i gang på SDU end hele min tid på KU. Og jeg kan mærke, at denne gang bliver det et rigtigt godt match, siger han.

Udnævnelsen gælder frem til 2025.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.