I 23 år har det indflydelsesrige amerikanske erhvervsmedie Fortune kåret årets 50 mest magtfulde kvinder i USA og internationalt. På sidstnævnte liste finder man på plads nr. 27 Helle Østergaard Kristiansen, som er CEO for energihandelsvirksomheden Danske Commodities. Dermed kryber hun lidt op ad listen fra en plads som nr. 31 i 2019.
Selvom den Equinor-ejede virksomhed ikke kun handler med grøn energi, er målet at blive CO2-neutral i 2050. Og det tæller på plus-siden.
Som noget nyt inkluderer afvejningen af de kvindelige topchefers magt nemlig i år, at de også bruger deres indflydelse på at forme såvel virksomhederne som det omgivende samfund til det bedre på grund af et år med “pandemi, økonomisk uro og klimaforandringer”, skriver Fortune.
Med det ekstra element i årets magtliste, er døren måske åbnet for flere ledere inden for sustainability. På listen over de mest indflydelsesrige kvinder i USA, er der i hvert fald i år hele 13 nye ansigter.
“Mange af disse kvinder spiller store roller, når det kommer til at bygge mere socialt og miljømæssigt bevidste virksomheder,” skriver Fortune og fortsætter:
“Tag Apples head of sustainability Lisa Jackson (nr. 35) – hun er ansvarlig for at sikre, at tech-giganten når sit mål om at blive CO2-neutral i 2030 – og Intels chief diversity and inclusion officer Barbara Whye (nr. 40), hvis virksomhed reflekterer den virkelige sammensætning af den amerikanske arbejdsstyrke og arbejder for at sætte diversitetsstandarder for tech-industrien som helhed.”
Ny på listen er også Jane Fraser, der er den første kvindelige CEO for en amerikansk storbank, Citi.
Det er dog især med fokus på coronapandemien, som har kostet over 200.000 amerikanere livet, at Fortune har set på, om de magtfulde kvinder i USA har bidraget positvt.
Derfor fremhæves Judith McKenna, CEO for Walmart International, dagligvarekæden der er USA’s største virksomhed målt på omsætning, for at komme på forkant med pandemien ved at omstille forretningen til muligheden for afhentning og udbringning af varer, ligesom hun sikrede, at der var nok værnemidler til rådighed for medarbejderne og donerede penge til sundhedsarbejdere.
Fortune nævner derimod intet om, at Walmart desuden har lanceret et mål om at blive CO2-neutral i 2040 globalt i egne kæder og bilflåde, inklusiv langdistance lastbiler, uden brug af offsetting.
På den internationale liste fremhæves flere kvindelige ledere også for deres hurtige indsats i forhold til pandemien, ligesom enkelte har centreret deres virksomhed om at være purpose-drevet. Det gælder fx nr. 26 på listen, belgiske Ilham Kadri, der er CEO for kemikalievirksomheden Solvay.
“Hun har reorienteret den 12,6 mia. dollar store forretning omkring formål og prioriterer bæredygtige og cirkulære produkter,” skriver Fortune. Norske Hilde Merete Aasheim, CEO for Norsk Hydro, hvis norske drift kører på vedvarende energi, holder fast i sin ambition om at producere aluminium med lavere CO2-aftryk og udvide virksomhedens genanvendelsesfaciliteter trods et udfordrende år.
Også de kvindelige lederes indsats i forhold til diversitet fremhæves i flere tilfælde af Fortune. Thasunda Brown Duckett (nr. 30 på den amerikanske liste), der leder consumer banking i JPMorgan Chase, har eksempelvis hjulpet et nyt program på vej, som skal lukke “den racemæssige velstandskløft”.
Forsiden lige nu:

Risikofond skal understøtte grønne eksperimenter i byggeriet
17 topledere fra byggeriet vil have enklere og let gennemskuelige bæredygtighedsmærkninger. Med Molio som initiativtager peger de på 12 indsatsområder.

HP og Atea lokkede med uholdbare løfter om bæredygtige computere
GREENWASHING: De to it-koncerner lovede bæredygtige computere, men skyndte sig at pille annoncen ned, da Sustain Report spurgte til dokumentation. De burde vide bedre, mener forbrugerjurist.

Amerikanske koncerner, kemi og energi topper sort liste over negative klimalobbyister
Virksomheder med en grøn facade lader deres organisationer om lobbyarbejdet mod strammere klima- og miljølovgivning. Ingen danske virksomheder er på listen. Business Europe med DI som medlem tager en global fjerdeplads på den sorte liste.
Seneste artikler:

Fra Realdania til ny fond med fokus på naturbaserede løsninger
Tidligere sekretariatschef i Realdania Jens Böhme tiltræder som direktør i den nye fond Planetary Responsibility Foundation.

EU-støttet projekt skal udvikle biofuels fra halm
Kvasir Technologies i Søborg har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Nu skal teknologien for at lave biobrændstof af halm videreudvikles.

Nyt Power-to-X center revolutionerer materialer til den grønne omstilling
Flere danske fonde bevilger 300 mio. kr. til et pionercenter for udvikling af materialer og power-to-X-teknologier til den grønne omstilling. Centeret samler førende nationale og internationale forskere.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
