Lederskab, mangfoldighed, systematik og vilje. De er de fire vigtigste forudsætninger for at lykkes med at Verdensmålene i sin virksomhed. Det mener adm. direktør for ISS Danmark, Flemming Bendt i en artikel i Børsen Ledelse.
Her fremhæver han også de tre største barrierer ISS er stødt på i arbejet med Verdensmålene, og hvordan ISS arbejder med dem.
De handler om at give målene forretningsmæssig mening, at få det tværsektorielle samarbejde til at fungere og endeligt at samarbejde med andre arbejdskulturer.
Når det gælder “forretningsmæssig mening”, handler det grundlæggende om, at arbejdet med verdensmålene skal være forretning og ikke filantropi. Mens det “tværsektorielle samarbejde” ifølge topchefen muligvis er den største udfordring i arbejdet med Verdensmålene.
I et samarbejde oplevede vi en anden forståelse af, hvad det vil sige at rykke på ting hurtigt
– Vi støder på mentale såvel som praktiske barrierer, når vi forsøger at arbejde på tværs af sektorer. Der er for mange, der arbejder med Verdensmålene i klassiske siloer, eller ikke får deres indsatser ud over rampen. Der er et stort potentiale, siger Flemming Bendt i artiklen, der er skrevet af to konsulenter.
Barrieren vedrørende samarbejdet med andre arbejdskulturer, handler om de svære partnerskaber. Når private virksomheder og frivillige organisationer skal arbejde sammen, skal der nemlig nogle justeringer til, mener Flemming Bendt.
– I ISS er vi vant til, at tingene går hurtigt, og at vi kun går ind i det, hvis der er fokus på resultater. I et samarbejde oplevede vi en anden forståelse af, hvad det vil sige at rykke på ting hurtigt. Og der var mere fokus på processer end på resultater. Nødvendige beslutninger strandede i styregrupper, og de var ikke klar, da vi skulle i gang. Vi samarbejder fortsat med dem, men er nu mere bevidste om, hvordan vi kan finde en god model for vores samarbejde.
Af artiklen i Børsen Ledelse fremgår det desuden, at ISS arbejder med Verdensmål nummer 4 (kvalitetsuddannelse), 8 (anstændige jobs) og 17 (partnerskaber).
Forsiden lige nu:

Med levetidsforlængelse bliver tablets og telefoner mere bæredygtige
I mange virksomheder er det fast procedure at udskifte tablets og telefoner hvert andet eller tredje år. Det giver en helt unødig belastning af klima, miljø og ressourcer.

Erhvervsorganisationer og NGO’er i kamp om due diligence
Alle erklæringer sig principielt enige i ideen bag det kommende direktiv om due diligence. Mens EU’s institutioner forsøger at nå til enighed, trækker erhvervsorganisationer og NGO’er i hver sin retning. Erhvervsorganisationer advarer mod for detaljerede regler.

Bygherrer og virksomheder bag hensigtserklæring om øget genbrug
Der er et stort potentiale for at styrke genbrug og genanvendelse i byggeriet, men det kræver at både udbud og efterspørgsel er til stede. 14 bygherrer og 12 byggefirmaer har givet håndslag på fælles indsats.
Seneste artikler:

Nyt Power-to-X center revolutionerer materialer til den grønne omstilling
Flere danske fonde bevilger 300 mio. kr. til et pionercenter for udvikling af materialer og power-to-X-teknologier til den grønne omstilling. Centeret samler førende nationale og internationale forskere.

Professor erobrer Grundfosprisen 2022 med sit gennembrud indenfor “kunstige muskler”
Professor ved Institut for Kemiteknik på DTU Anne Ladegaard Skov modtager Grundfosprisen 2022. Hun vinder prisen for sin forskning og udvikling af silikone-baserede “kunstige muskler”, der kan anvendes som bæredygtig brik i elektronik, robotteknologi og hud- og sårpleje.

Kemp & Lauritzen hyrer ny bæredygtighedschef til grøn teknikoverhaling
Louise Bjerregård Nielsen tiltræder som bæredygtighedschef i teknikvirksomheden Kemp & Lauritzen. Hun bliver dermed ansvarlig for virksomhedens bæredygtige omstilling inden for egene rækker og i samfundets tekniske løsninger.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
