Stakeholder-kapitalismen, der tager hensyn til flere interesser end alene aktionærernes, fik en mavepuster denne uge.
CEO’en for den globale fødevareproducent Danone Emmanuel Faber, som samtidig var selskabets bestyrelsesformand, er blevet afsat på begge poster. Tidligere på måneden vedtog bestyrelsen ellers et forslag fra ham om frivilligt at gå af som CEO men at bevare posten som bestyrelsesformand. Det skete med den fulde opbakning fra resten af bestyrelsen lød det i en pressemeddelelse.
Men en gruppe aktionærer ville det anderledes og pressede på for at udskifte Faber på begge poster på grund af utilfredshed med selskabets performance sammenlignet med konkurrenter som Nestlé og Unilever.
Selvom de ikke direkte har nævnt hans bæredygtighedsambitioner, som årsag til utilfredsheden med ham, er årsagen, at balancen mellem investorernes interesse og andres interesser er blevet tabt under Faber, skriver Financial Times.
Dog har Nestlé og Unilever begge lanceret milliard-investeringer i bæredygtighed, men samtidig formået at performe bedre finansielt.
Emmanuel Faber har ifølge samme avis været en af “de mest synlige fortalere i det globale erhvervsliv for en mere ansvarlig kapitalisme”.
Samme linje lægger Alan Murray, CEO for erhvervsmagasinet Fortune, som i sit nyhedsbrev CEO Daily skriver:
“Få CEOs har lavet en stærkere forpligtelse til stakeholder-kapitalisme end Danones netop afsatte Emmanuel Faber. Han var den første til at tage den franske regerings nye ‘Entreprise à Mission’-model for corporate governance til sig og han arbejdede for at blive en B Corporation.”
Nu bliver udfordringen at finde en ny CEO, der kan forbedre relationerne til aktionærerne uden at smide Fabers tilgang “ind under bussen”, tilføjer Alan Murray.
Danone sælger produkter på 120 markeder og havde i 2020 en omsætning på cirka 177 mia. kr. (23,62 mia. euro). Det var et fald på 6,6 pct. i forhold til året før og første gang i 30 år, at omsætningen faldt, ifølge Finans.dk. Koncernen har desuden sagt farvel til 2.000 medarbejdere med det formål at spare 1 mia. euro.
Emmanuel Faber har holdt den grønne fane højt ved blandt andet at bakke op om, at flere af Danones datterselskaber er blevet B Corp-certificeret og således i lige så høj grad måler sig på bæredygtighedsparametre som på finansiel performance. I 2025 er målet, at hele Danone-koncernen er B Corp-certificeret som det første multinationale selskab.
I en pressemeddelelse understreger bestyrelsen dog, at ansvarlighed og kapitalisme kan gå hånd i hånd.
“Bestyrelsen tror på nødvendigheden af kombinere høj økonomisk performance med respekten for Danones unikke model som formålsdrevent selskab”.
Bestyrelsen benytter også anledningen til at takke Emmanuel Faber for at have gjort “Danone til en verdensleder inden for sustainability”. Han efterlader Danone med en stærk platform til at accelerere og vokse, lyder det endvidere.
Faber blev CEO og formand for Danone i 2014 og har været i selskabet i 24 år i alt.
På Twitter takker han medarbejderne for at leve selskabets “unikke mission” hver dag og vedhæfter et foto af sit medarbejderkort.
Huge thank you to all my dear teams and all the people at @Danone for « living » its unique mission every day. For 24 years of my life, you made me grow among you all, as a person and as a leader. It has been a privilege. Stay true to yourself. You rock. Proud of Danone. pic.twitter.com/0MU9OP4XB4
— Emmanuel Faber (@EmmanuelFaber) March 16, 2021
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
