Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Navne

Danones CEO med grønne mål er fyret

Han var en af de mest synlige fortalere for en mere ansvarlig kapitalisme.

Foto: iStock

Stakeholder-kapitalismen, der tager hensyn til flere interesser end alene aktionærernes, fik en mavepuster denne uge.

CEO’en for den globale fødevareproducent Danone Emmanuel Faber, som samtidig var selskabets bestyrelsesformand, er blevet afsat på begge poster. Tidligere på måneden vedtog bestyrelsen ellers et forslag fra ham om frivilligt at gå af som CEO men at bevare posten som bestyrelsesformand. Det skete med den fulde opbakning fra resten af bestyrelsen lød det i en pressemeddelelse.

Men en gruppe aktionærer ville det anderledes og pressede på for at udskifte Faber på begge poster på grund af utilfredshed med selskabets performance sammenlignet med konkurrenter som Nestlé og Unilever.

Selvom de ikke direkte har nævnt hans bæredygtighedsambitioner, som årsag til utilfredsheden med ham, er årsagen, at balancen mellem investorernes interesse og andres interesser er blevet tabt under Faber,  skriver Financial Times.

Dog har Nestlé og Unilever begge lanceret milliard-investeringer i bæredygtighed, men samtidig formået at performe bedre finansielt.

Emmanuel Faber har ifølge samme avis været en af “de mest synlige fortalere i det globale erhvervsliv for en mere ansvarlig kapitalisme”.

Samme linje lægger Alan Murray, CEO for erhvervsmagasinet Fortune, som i sit nyhedsbrev CEO Daily skriver:

“Få CEOs har lavet en stærkere forpligtelse til stakeholder-kapitalisme end Danones netop afsatte Emmanuel Faber. Han var den første til at tage den franske regerings nye ‘Entreprise à Mission’-model for corporate governance til sig og han arbejdede for at blive en B Corporation.”

Nu bliver udfordringen at finde en ny CEO, der kan forbedre relationerne til aktionærerne uden at smide Fabers tilgang “ind under bussen”, tilføjer Alan Murray.

Danone sælger produkter på 120 markeder og havde i 2020 en omsætning på cirka 177 mia. kr. (23,62 mia. euro). Det var et fald på 6,6 pct. i forhold til året før og første gang i 30 år, at omsætningen faldt, ifølge Finans.dk. Koncernen har desuden sagt farvel til 2.000 medarbejdere med det formål at spare 1 mia. euro.

Emmanuel Faber har holdt den grønne fane højt ved blandt andet at bakke op om, at flere af Danones datterselskaber er blevet B Corp-certificeret og således i lige så høj grad måler sig på bæredygtighedsparametre som på finansiel performance. I 2025 er målet, at hele Danone-koncernen er B Corp-certificeret som det første multinationale selskab.

I en pressemeddelelse understreger bestyrelsen dog, at ansvarlighed og kapitalisme kan gå hånd i hånd.

“Bestyrelsen tror på nødvendigheden af kombinere høj økonomisk performance med respekten for Danones unikke model som formålsdrevent selskab”.

Bestyrelsen benytter også anledningen til at takke Emmanuel Faber for at have gjort “Danone til en verdensleder inden for sustainability”. Han efterlader Danone med en stærk platform til at accelerere og vokse, lyder det endvidere.

Faber blev CEO og formand for Danone i 2014 og har været i selskabet i 24 år i alt.

På Twitter takker han medarbejderne for at leve selskabets “unikke mission” hver dag og vedhæfter et foto af sit medarbejderkort.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.