Denne artikel blev første gang bragt i december 2019
Aldrig har rollen som sustainability-ansvarlig været mere relevant end i 2019, hvor vi fik vores første klimavalg, hvor verdensmålene blev (mere) mainstream, hvor danske topchefer for alvor sprang ud som CEO-aktivister, og hvor vi fik det første bud på danske nøgletal for ESG-data.
Læs mere i vores korte overblik over året der gik i sustainability og se, hvad markante stemmer i sustainability-feltet har sagt, ment, troet og truet med i årets løb. Hele artiklen som citatet indgår i kan læses ved at klikke på navnet.
– Hvis I sidder et sted hvor topchefen ikke vil bæredygtighed, så skift job. Det er essentielt med den opbakning.
Annemarie Meisling, Director for Sustainability hos Chr. Hansen
– Det vil være interessant, hvis vi kommer til et sted, hvor vi for eksempel kan sammenligne virksomheder på deres samfundsansvar på samme måde, som vi kan sammenligne virksomheder på deres økonomiske nøgletal.
Simon Kollerup, Erhvervsminister (S)
– Det er derfor okay at være frustreret, og det er okay at miste overblikket.
Louise Dinesen, chefpsykolog i Hartmanns A/S om jobbet som sustainabilityansvarlig.
– Vi vil gerne nå derhen, at vi kan måle vores impact på de forskellige verdensmål. Når vi eksempelvis ser på efteruddannelse, kigger det jo ind i verdensmål 4, der handler om kvalitetsuddannelse til alle. Det har vi en ambition om at måle ved at se på det antal millioner vi giver til det, og på hvor meget det løfter kompetenceniveauet hos de pt cirka 40.000 medlemmer, vi hvert år hjælper.
Torben Möger, adm. direktør hos PensionDanmark
– Takket være digitale simulationer er det nu muligt at se, hvor vi kan skære emballage fra, og hvor vi skal beholde det.
Philippe Thuvien, Vice-President for Packaging & Development i L’Oréal
– Det store fokus på at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader må ikke betyde, at vi glemmer de andre 16 verdensmål. Alle målene er uhyre vigtige, og de hænger sammen, hvorfor vi ikke kan løse dem enkeltvis. Vi må og skal tænke holistisk.
Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet og Carlsberg A/S
– Jeg håber, at flere følger med, for vi kan ikke leve i 2019 uden at have lige muligheder for vores sønner og døtre.
Gry Egstrup, HR-direktør for TDC Group om koncernens nye mål om ligelig kønsfordeling på alle lederniveauer i 2025.
– Når man grundlæggende ser på en sustainability-strategi for, hvordan man redder planeten og skaber en succesfuld forretning, kom jeg til den konklusionen, at med 7,7 mia. mennesker i verden og 62 mio. flere alene i år, er den første prioritet at forbruge mindre.
Jens Birgersson, Rockwools adm. direktør
– Du kan ikke lave en universel regnskabsformular for bæredygtighed.
Anne-Louise Thon, medstifter og partner i SDG Invest og SDG lead
– Når man som virksomhed melder ud, at man vil være CO2-neutral i 2050, koster det ikke noget i dag. Hvad med at sætte nogle reelt ambitiøse mål, som at halvere CO2-udledningen inden 2030, og at tage nogle actions nu og her?
Anders Barsøe, direktør for sushi-kæden Letz Sushi
– Dem der har været meget længe i en organisation tror, at de har set det hele før. Og at tingene ikke for alvor kan ændre sig. Derfor er det nødvendigt med nye friske øjne. (..) Jeg oplever, at mange unge har et iværksættergen og en lyst til at prøve en masse ting af og lave hurtige eksperimenter. Det er en energi, som virkelig kan bruges i virksomheder, der gerne vil flytte sig i forhold til Verdensmålene.
Alexander Moldt Nielsen, fra Novozymes en af de unge talenter, som er en del af FN-initiativet SDG Pioneer.
– Det er meget naturligt for mig at have en kvindelig chef.
Mauricio Graber, CEO i Chr. Hansen
– Mads (Nipper, red.) har den fordel, at fonden er en tålmodig ejer. Skulle han kun jage profit hvert kvartal, ville det være sværere at tale om bæredygtighed og samfundsværdier. I børsnoterede virksomheder vil de jo primært se sorte tal – gerne hele tiden.
Direktør for Poul Due Jensen Fonden Kim Nøhr Skibsted
– Der er en latent risiko for, at nogle brancher kommer til at betale for andres grønne løsninger.
Carina Christensen, direktør i ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport
– Det kunne godt være, at Kingo ikke var en af drengene, men de blev klar over, at de havde brug for en som hende. For var der en ting, Novo Nordisk-ledere havde lært af virksomhedens kriser, var det, at sociale og miljømæssige problemer altid endte med at blive til finansielle problemer.
Hanne Sindbæk, forfatter, citat fra bogen ‘De Renfærdige’ om Novo Nordisk fra interview med forfatteren
– Diversitet er hardcore business, ikke CSR.
Pernille Erenbjerg, Næstformand i bestyrelsen i Millicom (USA), bestyrelsesmedlem i Genmad A/S og i Nordea Group (Helsinki), og adjungeret professor ved Institut for Strategi og Innovation på Copenhagen Business School.
– Læn dig ikke tilbage og regn med at andre udfører arbejdet, når først målene er sat. Se dig selv som en forandringsagent med en unik mulighed for at gøre en stor forskel. Og kom så i gang. Intet dræber momentum så meget som at lave store forkromede planer.
Rasmus Skov, Director of Sustainability i Ørsted
– Vi gør fremskridt på næsten alle niveauer inden for køn og nationalitet, men det går langsommere, end vi ønsker os.
Lene Bjørn Serpa, Head of Organisational Engagement and Reporting hos Mærsk om koncernens 2020-mål.
– Den øverste ledelses bonus afhænger også af at levere på sustainability-indekset.Om ledelsen får 5, 10 eller 20 procent mere eller mindre i bonus er jo ikke det, der gør, at de tager på arbejde og gør deres bedste. Men ingen har lyst til at have en KPI, der blinker rødt.
Peter Trillingsgaard, group Vice President i Grundfos
– Madspild er en personlig passion. Ikke kun fordi jeg arbejder for et fødevareselskab, men også fordi det har spillet en rolle i mit eget liv. Min mor brugte de første fire år af sit liv i en japansk fangelejr, hvor mad ikke var særligt tilgængeligt. Så da jeg voksede op, var vi altid fokuserede på at spise alt det mad, vi købte, på grund af min mors erfaringer.
Michiel Kernkamp, Nestlés Nordiske CEO
– Nu handler det mindre om snusfornuft og energieffektiviseringer, der reducerer energiforbruget fem procent mere end året før. Nu handler det om, hvordan virksomheder kan være en konstruktiv part i at løse klimaproblemet.
Esben Lanthén, stifter og partner i konsulentvirksomheden Nordic Sustainability
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
