nyheder

Stort forskningsprojekt med milliardpotentiale skal gøre den grønne omstilling billigere

Af - 10. april

Den grønne omstilling af det danske samfund, medfører en markant øget elektrificering af samfundet. Blandt andet et stigende antal elbiler, datacentre og varmepumper vil i de kommende år stille store krav til elnettet. Så store krav, at der er vil blive behov for massive milliardinvesteringer.

Men de penge kan spares, hvis vi bliver i stand til at udnytte det eksisterende elnet langt mere effektivt end i dag.

Derfor er de fire danske tekniske universiteter DTU, Aalborg Universitet, SDU og Aarhus Universitet nu gået sammen med forsyningssektoren om udvikling af systemer, der ved hjælp af kunstig intelligens, kan sikre, at der ikke bliver behov for at poste nær så mange penge i udbygningen af elnettet.

Besparelsespotentialet på landsplan er på den gode side af én milliard kroner – måske endda væsentligt mere.

Projektet bliver det første større forskningsprojekt, som etableres på det nationale forskningscenter Center Danmark, der blev offentliggjort i oktober 2018, og som har til huse i Gudsø mellem Fredericia og Kolding. Center Danmark er et unikt samarbejde mellem de fire universiteter, Ewii og Energinet.

Forskningsprojektet har netop modtaget 30 mio. kr fra Innovationsfonden.

Hvis besparelserne i milliardklassen skal blive til virkelighed, skal det eksistrende elnet i Danmark udnyttes langt mere effektivt i dag. Forskningsprojektet – Flexible Energy Denmark – skal derfor sikre, at fleksibiliteten i elnettet aktiveres, og samtidig gøre os klogere på, hvordan Danmark bedst kan få balanceret produktion og forbrug i den grønne omstilling, så kapaciteten i elnettet udnyttes mest optimalt.

Energisektoren er udfordret af, at de grønne energiformer som eksempelvis vind og sol er vejrafhængige og derfor kun undtagelsesvis sikrer produktionen samtidigt med forbruget.

Produktionssiden kommer derfor til at investere i betydelig overkapacitet, hvis der ikke udvikles løsninger til et bedre match mellem udbud og efterspørgsel.

Projektet sigter mod at integrere forskellige produktionssteder og laboratorier med forbrugssteder, der kan lagre energien – eller anvende energien mere fleksibelt end ellers

“Hvis vi ikke kan finde ud af at håndtere denne balance, kommer vi i Danmark til at skulle investere rigtig mange milliarder i om- og udbygning af elnettet. Med FED-projektet får vi mulighed for at forske i den problemstilling. Blandt andet ved at bruge data som baggrund for udvikling af produkter og finde sammenhænge og mønstre – altså at få indsigt i forbrugeradfærd”, siger Henrik Madsen, professor og centerleder for DTU Compute.

FED er et nationalt projekt, der bygger på et samarbejde på tværs af de fire universiteter DTU, SDU, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet, forsyningsbranchen anført af EWII, kommuner og kommercielle produktionsvirksomheder – i alt 28 forskellige interessenter.

“Med Innovationsfondens tilsagn om en massiv støtte får projektet for alvor luft under vingerne, og med så bred en opbakning fra virksomheder, kommuner og universitetsmiljøet herhjemme vil vi få den nødvendige opmærksomhed på projektet”, siger Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i energikoncernen EWII, og formand for styregruppen for FED.

Tags:


Warning: sizeof() [function.sizeof]: Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sustainreport.dk/public_html/wp-content/plugins/wp-mystat/lib/mystat.class.php on line 1252