Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Debat

Bæredygtighed er ikke en ”tick-box” exercise

Fremtidens investorer kræver et nyt værdigrundlag fra virksomheder.

Varan Pathmanathan, er stifter og CEO i make!mpact.

De seneste år har jeg beskæftiget mig med børsnoterede virksomheder, læst stolpe op og ned af utallige CSR-rapporter – nogle bedre end andre, men de har hver én ting til fælles: DE MANGLER NÆRHED

 På mange områder er det som om at CSR / ESG / ansvarlighedsagendaen stadig er en “tick-box exercise” med et par verdensmål på toppen. 

Vi mangler de ægte historier – dem der engagerer og influerer, dem som får os til at mærke virksomhedens indre ’purpose’, og som gør, at vi kan relatere os til virksomhedens bæredygtige arbejde 🌱

I make!mpacts arbejde og utallige snakke med den unge generation, oplever vi, at unge efterspørger mere end blot et skriv i en CSR rapport 📄 – det viser sig faktisk, at de slet ikke orker at downloade den og begynde at læse de mange sider.

De unge vil have hyppigere og kortere updates fra virksomhedens ledelse, transparent og ufiltreret indhold, der viser virksomheds aktuelle bæredygtige arbejde – og også gerne dens uperfekthed! 

P for Purpose
Foto: Brett Jordan/Unsplash

Det er lidt som i Løvens Hule 🦁, når Jesper Buch siger, at han ’investerer i mennesker’💸👫 – det samme gør den unge generation 🧑‍🎤👨‍🎤! 

De kigger ikke kun på virksomheds produkt og deres profit – men dets Purpose – altså hvad der ligger bag . 

Fokusset på bæredygtighed er i øvrigt ikke kun en tendens, man ser hos de unge – flere og flere investorer lægger vægt på bæredygtighed, når de skal vælge, hvor de skal lægge deres penge. En opinionsundersøgelse fra Finans Danmark viser dertil, at coronakrisen 🦠har øget investorernes opmærksomhed på bæredygtighed på tværs af alder. 

Alligevel er alt for mange virksomheder alt for dårlige til at involvere investorerne og omverdenen i deres bæredygtighedsrejse.

Derfor er mit opråb 🗣til især de børsnoterede selskaber at komme ud af komfortzonen – vær åben og ærlig omkring jeres visioner og tanker omkring jeres bæredygtighedsdagsorden. Kommuniker hyppigt  omkring resultater, udfordringer og tør at italesætte eventuelle nederlag.

Vi skal ikke være perfekte, før vi må udtale os omkring bæredygtighed. Drømme og visioner skal også kommunikeres – og så længe virksomheder er åbne og ærlige, er investorerne også mere tilbøjelige til at være tolerante og realistiske i forhold til forventninger.   

Pas på med greenhushing!
Foto: Jason Rosewell/Unsplash

Jeg ved godt, at det måske kan være svært som børsnoteret virksomhed at stå med de traditionelle investorer på den ene side, som skriger 🗣 på profit 💰, og vil have at virksomheden bruger deres tid på at skabe et godt udbytte – mens den nye generation af investorer, på den anden side, skriger efter nærvær, autencitet og visionære tanker. 

I frygt for at ikke efterleve begge sider må vi dog for guds skyld ikke ende i det såkaldte ’greenhushing’ – en strategi, hvor virksomheder bevidst ikke kommunikerer deres bæredygtige aktiviteter ud til offentligheden. 

Men hvorfor vælger nogen den strategi, hvis man faktisk gør noget godt? For mange børsnoterede virksomheder 🏢 bunder det i en trussel om at blive anklaget for ’greenwashing’, og de er bange for at blive hængt ud for ikke at gøre nok, ikke være bæredygtige nok, ikke være grønne nok.

Dertil kommer frygten for, om for meget bæredygtig kommunikation kan få de traditionelle investorer til at tænke, at virksomheden burde prioritere sin tid anderledes – de vil se indtægter og overskud, ikke bæredygtighedskampagner.

I make!mpact tror vi på, at virksomheder, som IKKE formår at fortælle historien om deres bæredygtige arbejde, taber på den lange bane 🤦‍♀️🤦‍♂️

At turde kommunikere den bæredygtige indsats
Foto: Jakob Owens/Unsplash

Millennials & Generation Z 🧑‍🎤👨‍🎤 – fremtidens investorer – kræver et helt andet værdigrundlag fra de virksomheder, som de vil investerer i (og som de vil arbejde for!). Det er derfor også min klare overbevisning, at virksomheders fremtidige profit og rentabilitet i høj grad kommer til at være påvirket af, om de tør prioritere og kommunikere deres bæredygtige indsats! 

Netop derfor har vi gjort det til vores mission hos make!mpact at hjælpe særligt de små og mellemstore børsnoterede danske virksomheder med at komme tættere på den nye generation af investorer med åben og ærlig kommunikationen 📣 på det rette sted 📱

Bæredygtighed er ikke en trend men et vilkår for fremtidens virksomheders eksistensgrundlag, hvis du spørger mig 🕺

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.