Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Andre skriver

Norden tager temperaturen på den grønne omstilling

På debatarrangementet Choosing Green mødtes over halvtreds repræsentanter fra ungdomsorganisationer, industrien, sociale organisationer, NGO’er, forskere, debattører og politikere for at diskutere grøn omstilling i coronaens skygge.

Året 2020 skulle have været klimaets år. Forhandlingerne ved COP26 var spået en afgørende rolle i fremtidens fælles globale indsatser. På trods af en udskydning på et helt år, er hverken handlingskraft eller ambitionsniveau stækket i de Nordiske lande. Det synes tydeligt efter gårsdagens debatter under navnet ”Choosing Green”.

I seks debatter blev komplekse spørgsmål om både Nordens rolle i de globale klimaindsatser og udfordringerne med at sikre en social bæredygtig grøn omstilling vendt. Hvordan får vi alle med? Og hvordan kan den nordiske velfærdsmodel være en hjælp, måske endda et godt eksempel, for at opnå netop social retfærdighed? Den nye grønne virkeligheds konsekvenser for arbejdsmarkedet, konkurrenceevnen og ikke mindst uddannelsessektoren var også blandt dagens debatemner.
”leave no one behind”.

Princippet ”leave no one behind” stod stærkt, og klimaudfordringernes slagside mod i forvejen udsatte folkegrupper blev bragt frem i flere debatter. Også Nordens store klimaaftryk blev fremhævet. Er vi virkelig et folkefærd med en livsstil til efterlevelse? Det ville være katastrofalt, lød det fra scenen. Vi lever en virkelighed hvor 10% af jordens befolkning bruger over 50% af de fælles ressourcer, lød det videre.

Et styrket nordisk samarbejde var også et gennemgående tema og blev fremhævet af flere panelister. Paula Lehtomaki, Generalsekretær i Nordisk Ministerråd, fremhævede de mange muligheder, som det etablerede nordiske politiske fællesskab rummer: ”Nordisk Ministerråd kan tilbyde en platform, hvor landene kan dele og udveksle best practice. Vi har mange fællesudfordringer, men vi har i særdeleshed en masse fælles løsninger. Lad os udnytte det endnu bedre.”

Alle perspektiver frembragt af både panel, keynote-talere og publikum vil indgå i Nordisk Ministerråds forberedelse til næste års klimaforhandlinger på COP26 i Glasgow.

Alle seks debatter kan ses på www.norden.org.

Er du interesseret i forskning på området? Vi har samlet en række ressourcer her.

Faktaboks:
Choosing Green er et heldags debatarrangement arrangeret af Nordisk Ministerråd og Norden i Fokus. I seks debatter fordelt over tre temaer samledes over 50 panelister for at dele deres viden og debattere den grønne omstilling.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Departementschef skal afløse Möger

Peter Stensgaard Mørch skal være ny administrerende direktør hos PensionDanmark. Men først efter et år, hvor han bliver rustet til stillingen.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.