Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Andre skriver

Klimavenlig kødproduktion og dyrevelfærd skal kombineres

Teknologisk Institut vil i ny resultatkontakt finde løsninger, som kan mindske klimabelastningen i kødproduktionen og samtidig indfri stigende krav om dyrevelfærd.

Produktionen af dansk kød skal være mere klimavenlig, og samtidig skal der endnu mere fokus på dyrevelfærden. Det er målene med den nye resultatkontrakt, som Teknologisk Institut har indgået. Der skal udvikles nye teknologiske løsninger til kvalitetsbevarelse og oparbejdning af underudnyttet animalsk protein. Samtidig skal dyrevelfærden forbedres for de levende produktionsdyr.

– Der er øget opmærksomhed på dyrevelfærd globalt, og forbrugerne efterspørger i stigende grad fødevarer, som er produceret klimavenligt. Produktion af animalsk protein er kåret som en af de største klimasyndere, og derfor er det helt essentielt, at vi sætter fokus på en mere effektiv udnyttelse af det animalske protein, siger seniorprojektleder Mari Ann Tørngren, Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut vil bl.a. udvikle et nyt IT-system, som skal registrere og dokumentere dyrenes velfærd – fra afhentning hos landmanden til slagteriet. Ved hjælp af fx kameraer, temperatur- og lydsensorer kan man registrere dyrenes adfærd og sætte ind tidligt, hvis fx øget støj eller skader på dyrene viser, at der er et problem.

– God dyrevelfærd er sund fornuft. Først og fremmest af hensyn til dyrene. Men også fordi erfaringerne viser, at problemer med dyrevelfærden kan forringe kødets kvalitet. Når dyrevelfærden er bedre, skal der kasseres mindre kød, der er større udbytte på slagterierne og derved mindre madspild, siger teamleder Dorte Schrøder Pedersen, Teknologisk Institut.

Udover at mindske madspild som følge af bedre dyrevelfærd vil Teknologisk Institut også arbejde på at gøre kødprodukterne mere klimasmarte ved at anvise, hvordan man bedre kan udnytte proteinerne i underudnyttede sidestrømme som lunger, hjerte, nyrer og milt.

– Planen er at teste teknologier til skånsom udvinding af proteinerne, så deres funktionalitet bevares og de derved kan indgå som en funktionel ingrediens i bl.a. forarbejdede kødprodukter, siger Mari Ann Tørngren

– Det er målet at kunne vise at forskellige typer af indmad kan blive til funktionelle ingredienser i fødevareproduktion af fx kødprodukter og brød, og vise, at de har potentiale til at kunne erstatte bl.a. mælkeproteiner. Potentialet er stort, fordi en bedre udnyttelse af slagtekroppen vil kunne reducere klimabelastningen med op til 20 procent pr. kg færdigt produkt, påpeger hun.

Resultatkontrakten er støttet af Styrelsen for Institutioner og uddannelse under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Målgruppen for arbejdet er mere end 500 danske virksomheder; fødevare- og ingrediensproducenter, slagterier og teknologileverandører.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Bæredygtighedsforsker modtager prestigefuld ingeniørpris

Professor Anette Kolmos fra Institut for Bæredygtighed og Planlægning på Aalborg Universitet får stor anerkendelse for sin indsats for ingeniøruddannelserne af Den Europæiske Forening for Ingeniøruddannelser i Europa (SEFI).


Carina Ohm går fra EY til PwC

Carina Ohm udskifter sin stilling som partner i EY med en ny partnerrolle i PwC. Hun skal styrke PwC’s position indenfor bæredygtighed.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.